Publiceret: 6. april 2022 Læsetid: 5 min.

Quick‘n’dirty datavedligehold i Excel med GIS visualisering

Måske står I overfor at skulle lave en kampagne i et område i kommunen eller i forsyningsområdet. Derfor har I behov for adgang til simpelt datavedligehold af en liste, hvor I løbende kan tilføje nye husstande/adresser og notere visse stamdata på disse. Det kan være tilmelding til en ny storskraldsordning eller udbygning af jeres fjernvarmeforsyning – kun fantasien sætter grænser!

Men data skal selvfølgelig på enkel vis og automatisk holdes opdateret i jeres GIS-løsning, web og/eller desktop! Hvordan opbygger og vedligeholder man så et datasæt, som måske kun skal bruges i et kortere tidsrum? Og som måske skal vedligeholdes af medarbejdere uden GIS erfaring?

Quick’n’dirty løsningen

Det kan selvfølgelig snildt bygges op i jeres webGIS eller i et desktop GIS. Her kan man sikkert opsætte et interface til datavedligehold, men det koster en del ressourcer. Hvis kun få medarbejdere skal indlægge data i en kortere periode og hvis disse (typisk) ikke har GIS erfaring, så er det måske ikke et vinderscenario?

I stedet er det faktisk muligt at bruge Excel, som alle kender, og hvor man hurtigt kan opbygge med den ønskede struktur. Efterfølgende har man en løsning, som det er meget enkelt at vedligeholde data i.

Jamen, hvad med datavalidering, opslag og stedfæstelse af adresser og alle de andre smarte ting, vi kan gøre i vores GIS?

Den quick’n’dirty løsning i Excel, jeg præsenterer dig for her, tilgodeser faktisk alt dette.

I Excel kan du f.eks.:

  • Opsætte regler for indholdet af de enkelte celler, så du sikrer, at du kun får de ønskede data.
  • Beregne indholdet af en celle på baggrund af andre celler – altså automatisere en del af arbejdet.
  • Og – i den måske lidt mere avancerede ende – lave adresseopslag vha DAWA (Danmarks Adressers Web API). Et sådant opslag kan både anvendes til at validere indtastede adresser og give dig adressernes koordinater. Så er det nemt efterfølgende at lave en visualisering af data i dit GIS.

Til løsninger, som skal køre i langvarig drift og med mange aktører, er det ikke den rette løsning. Men til det korterevarende projekt, hvor man bare skal lave simpelt datavedligehold, som alle kan tilgå og som kan sættes op med et minimum af indsats, er det absolut en mulighed, der bør overvejes!

© Copyright 2022 - Styrke 10 ApS